Претрага

Због високих темпаратура настрадао рибљи фонд у „Одмут бари“ у Гребницама

Координатор Цивилне заштите за Мјесну заједницу Гребнице Жељко Марошевић обавијестио је данас надлежне у општинској управи да је због високих темпаратура у „Одмут бари“ у Гребницама у току претходне ноћи угинуло око 500 килограма (кг) рибе.
Марошевић каже да са породицом живи у породичној кући 18 година која је само 50 метара удаљена од „Одмут баре“, те да се претходних година дешавао помор рибе пет или шест пута, али никада овакав.

„У току претходне ноћи угинуло је до 500 кг рибе, и када саберемо помор рибе од краја јула до данас, то је преко 1.000 кг“ – каже Марошевић.
Он је додао да у „Одмут бари“ живе рибе, бабушка, шаран и штука, а мањим дијелом и мањић, углавном рибљи фонд који долази из Турсиновачке баре и ријеке Саве.
Он је апеловао да се нешто учини, јер како он каже уколико се наставе високе темпаратуре Одмут ће остати без воде, а сва риба ће угинути.
На лице мјеста одмах је дошао начелник Одјељења за привреду Светозар Евђић.

„Високе темпаратуре, мањак падавина, низак водостај узимају данак у пољопривреди, али дешава се и помор рибе. Ми смо из тих разлога кренули у причу о проглашењу  заштићене зоне „Одмут баре“ која нам треба донијети одређене пројекте“ – каже Евђић.
Он је додао да треба  да се уради отварање изворишта и рјешавање дотока и отока воде из заштићеног подручја.
„Нажалост, мјере које можемо у овом моменту предузети су асанација терена да се неугодан смрад уклони и изврши укоп угинуле рибе. За следећу годину остаје нам борба да створимо услове за несметан развој рибе, те да се уреди простор за риболовце, посјетиоце и туристе“ – каже Евђић.

Светлана Павловић, дипл. журналиста